Total har opgivet at udvinde skifergas i Dybvad: Det er en stor sejr, men kampen forsætter!

Mandag den 17. august 2015 fik vi den glædelige nyhed, at det franske energiselskab Total har besluttet at lukke skifergasboringen i Dybvad permanent. Ifølge dem selv, fandt de gas i skiferlagene, men skiferlaget var for tyndt til, at det kunne betale sig at udvinde gassen.

Skifergas Nej Tak ser naturligvis meget positivt på denne udmelding fra Total! Lokalgrupper i hele landet og især i Nordjylland har set frem til denne dag siden netværket blev startet i 2011. Vi vil benytte lejligheden til at takke alle der har gjort en indsats imod boringerne; herunder folk som har skrevet læserbreve til aviserne, blokeret lastbiler, skrevet kommentarer på Facebook, snakket med deres kollegaer, sunget sange foran borepladsen, dukket op til demonstrationerne og i Camp Total Protest, samt støttet kampen mod skifergas på anden vis!

Selvom Total selvfølgelig aldrig vil indrømme det, er vi sikre på at den folkelige modstand mod skifergasboringen i Dybvad har påvirket Total og deres beslutninger (se f.eks. Informations leder fra den 19. august).

Men mens vi fejrer Totals retræte i Dybvad, er det vigtigt at huske på, at dette kun er en delsejr. Først og fremmest har Total stadig licens til at etablere andre skifergas-boringer i Nordjylland og denne licens udløber først i juni 2016. Dernæst har den nuværende regering åbent meldt ud, at de støtter skifergas-udvinding og der er derfor en risiko for at regeringen beslutter at ophæve stoppet for yderligere licenser til skifergas-testboringer, som den tidligere regering indførte. Disse nye licenser er ikke kun begrænset til Nordjylland, men kan i princippet tildeles alle dele af landet. Licenserne skal i det tilfælde tildeles efter den såkaldte ’åben-dør procedure,’ der indebærer store demokratiske problemer, eftersom den bl.a. fratager lokale myndigheder indflydelse.

Dertil kommer, at Nordsøfonden, der er en statslig fond, altid financierer 20 % af sådanne efterforskningsboringer, hvilket betyder at Staten har spildt mindst 60 mio. kr. på projektet.

Kampen er derfor ikke slut endnu: skifergas skal forbydes og lokal-selvbestemmelsesret over undergrunden skal sikres!


Lignende indlæg


Kommentarer (0)

Comments are closed.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vigtige opdateringer og annonceringer af begivenheder.

Tilmeld

Kalender

Ingen begivenheder p.t. i kalenderen


Har du en tilføjelse til kalenderen? Skriv til info-a-skifergasnejtak.dk

Presseklip

Seneste nyheder om skifergas i presse.

Energistyrelsen: Olieboringer på Lolland kan føre til fracking

20. juni 2017

Boringerne kan ende med brug af den kritiserede udvindingsmetode fracking.

Altinget »


Total/Nordsøfonden dropper licens

1. juni 2016

Det står endeligt klart, at Total/Nordsøfonden ikke ønsker at kigge mere efter skifergas, da de ikke fornyer licensen, som udløber i juni. English: Total/Nordsøfonden have withdrawn entirely after dropping their ...

Nordjyske »


Total dumpede radioaktivt affald på lossepladsen

19. februar 2016

95% alunskifer hentet op af undergrunden var over grænseværdien. Blev i stedet for at blive deponeret som radioaktivt affald fortyndet med boremudder og gravet ned i et hul.

Arbejderen »


Skifergas-eventyr koster staten 96 millioner

16. december 2015

Den foreløbige regning ovenpå det mislykkede skifergaseventyr i Dybvad løber op i 480 millioner kroner. Heraf skal den danske stat betale 96 millioner. Penge der i stedet kunne være brugt ...

Arbejderen »


Skifergas er ikke rentabelt

27. september 2015

Investeringsbanken Goldman Sachs (!!!) har fremlagt en prognose, som slår benene væk under USA's produktion af skifergas og skiferolie.

Arbejderen »